Warisan tempatan

1950

Selepas Perang Dunia II, susu pekat manis telah diimport secara borong daripada syarikat induknya di Belanda melalui pengimport dan pemborong tempatan.

1954

Sebuah syarikat perdagangan Friesland (Malaya) Pte Ltd, yang berpangkalan di Singapura, telah dibentuk untuk pasaran susu pekat manis yang diimport dari Belanda di Tanah Melayu dan Singapura. Antara beberapa jenama adalah jenama Dutch Baby.

1963

Pacific Milk Industries (Malaya) Sdn Bhd telah ditubuhkan di Malaysia dengan bermulanya operasi kilang susu pekat manis di Petaling Jaya, Selangor. Tapak hari ini merupakan fasiliti pengeluaran pertama syarikat induk.

1965

Kilang ini mula beroperasi dan mula mengeluarkan susu pekat manis.

1968

Pacific Milk Industries (Malaya) telah ditukar menjadi sebuah syarikat tersenarai awam dan menjadi syarikat susu yang pertama disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur dan Selangor.

1975

-Nama syarikat telah ditukar daripada Pacific Milk Industries ke Dutch Baby Industries (Malaya) Berhad untuk mengelakkan kekeliruan dalam perdagangan dan sekitar nama pasaran Syarikat dan produk utama Susu Pekat Manis Dutch Baby.
-Seiring dengan program kepelbagaian syarikat, Syarikat telah mentauliahkan dan membina Kilang Susu yang dirawat dengan Haba Ultra. Makanan Bayi Dutch Lady yang dimodifikasi juga telah diperkenalkan pada tahun yang sama.

1979

Minuman jus buah-buahan di bawah jenama JOY telah diperkenalkan.

1983

Pembuatan Susu Steril dalam botol plastik dimulakan.

1984

Nama jenama Dutch Baby telah ditukar kepada Dutch Lady atas sebab-sebab kedudukan pemasaran.

1985

Sebuah bangunan tiga tingkat telah dibina bagi menempatkan Kilang Pembungkusan Susu tepung, seiring dengan kemajuan perniagaan.

1987

– Syarikat telah melaksanakan penyusunan semula ekuiti bagi mematuhi Dasar Ekonomi Baru kerajaan. Modal saham ditingkatkan kepada RM16 juta.
– Susu pasteur Dutch Lady telah dilancarkan.

1988

Yogurt Dutch Lady dan Susu Untuk Membesar diperkenalkan.

1989

Mematuhi dasar kebangsaan Kerajaan untuk menggalakkan Bursa Saham Kuala Lumpur, Syarikat telah dinyahsenaraikan sahamnya dari Bursa Saham Singapura.

1994

Sebuah gudang baru telah dibina untuk menampung perniagaan syarikat yang berkembang. Modal insan mula berkembang selaras dengan keperluan organisasi.

1995

Syarikat telah memperoleh pensijilan standard ISO 9001.

1999

Kilang Dutch Lady UHT menerima pengesahan HACCP (Analisis Bahaya Titik Kawalan Kritikal) daripada Kementerian Kesihatan.

2000

Syarikat menukar namanya daripada Dutch Baby Milk Industries (Malaya) Berhad kepada Dutch Lady Milk Industries Berhad, sejajar dengan jenama utamanya Dutch Lady dengan komitmen baru “Kebaikan Sepanjang Hayat”.

2002

-Kilang Susu Disteril Dutch Lady menerima pensijilan HACCP (Analisis Bahaya Titik Kawalan Kritikal) dari Kementerian Kesihatan.
Modal saham syarikat telah dinaikkan daripada RM16 juta kepada RM64 juta melalui pegeluaran bonus 3 untuk 1bagi mematuhi perintah Bursa Saham Kuala Lumpur.

2003

-Dutch Lady menaikkan taraf pensijilan ISO 9001: 1994 kepada standard ISO 9001: 2000.
-Dutch Lady melancarkan rangkaian produk susu diperkayaDHA untuk bayi dan kanak-kanak.
– Kilang susu tepung Dutch Lady menerima pengesahan HACCP (Analisis Bahaya Titik Kawalan Kritikal) daripada Kementerian Kesihatan.

2005

– Kilang Susu Pekat Manis Dutch Lady menerima pensijilan HACCP (Analisis Bahaya dan Kawalan Kritikal Point).
-Dutch Lady Milk Industries Berhad adalah pemenang Anugerah Produktiviti 2014 diberikan oleh Perbadanan Produktiviti Negara (NPC), dalam kategori syarikat-syarikat dengan perolehan sebanyak RM100 juta dan ke atas.

2006

-Kami mencapai satu lagi kejayaan – Pensijilan Sistem Pengurusan Alam Sekitar ISO 14001: 2004 dan Keselamatan dan Sistem Pengurusan Kesihatan OHSAS 18001: 1999 oleh SIRIM QAS International.

2007

-Memperolehi Pensijilan ISO14001 & OHSAS.
-Mula menerajui sambutan Hari Susu Sedunia di Negara ini.

2009

-Logo PulseDLMI diperkenalkan
-Kami Melancarkan Kempen Penurunan Harga bersama-sama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (MTDCC)

2010

-Kami menganjurkan “Acara Minum Susu Terbesar”, menurut Malaysia Book of Records, sempena sambutan Hari Susu Sedunia.
-DLMI melancarkan rangkaian produk Dutch Lady Kid dan School.
Brigade adalah sebuah pasukan sukarelawan Dutch Lady Malaysia yang membantu menyebarkan Kebaikan Susu kepada rakyat Malaysia.

2011

– Pasukan pentadbiran syarikat berpindah ke Quill 9.
– Pengeluaran susu pekat manis telah dihentikan.

2012

-Kami melancarkan Kempen Pengurangan Gula, di mana produk DLMI menyaksikan pengurangan 40% kandungan gula.
– Kami juga melancarkan Minuman Coklat Dutch Lady.

2013

Kami menyambut ulang tahun ke-50 dengan kempen “Inspirasi Masa Depan” di mana kami membiayai 50 kanak-kanak sebanyak RM30,000 setiap kanak-kanak dalam bentuk insurans pendidikan. Kami juga mengadakan 50 bengkel pembelajaran dan inspirasi untuk kanak-kanak yang kurang bernasib baik di seluruh negara, dengan kerjasama dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (Jabatan Kebajikan Masyarakat atau JKM).

2014

Kami melancarkan kempen Drink.Move.Be Strong untuk menggalakkan rakyat Malaysia minum sekurang-kurangnya satu gelas susu sehari dan bersenam di luar rumah sekurang-kurangnya satu jam untuk kekal kuat.